Komoda

TLDR: Komoda z masivního dubu, jasanu a borovice. Všechny spoje ručně vyrobené, všechny povrchy ručně opracované, ošetřeno tvrdým voskovým olejem. Signováno a vročeno. 

Začalo to jako zakázka a skončilo to jako dar. Začalo to jako nábytková stěna, skončilo to jako komoda. Co se v průběhu výroby nezměnilo, byl požadavek na tvrdé dřevo a jeho přírodní okraje.

Takto vypadá hotová komoda, pro fotky z výroby a jiných úhlů račte sjet níže.

Nutno říci, že to byl dlouhý porod a plod má mnoho chorob (ukradeno od Prago Union), ale na výsledek se dá koukat a dokonce to i funguje. Základ komody tvoří dvě dubové desky, které se na kmeni nacházely vedle sebe, čili linka vrchní desky koresponduje s dnem. Které stojí na zataženém soklu. Desky jsou osazeny rybinovými svlaky, aby se předešlo jejich pokroucení. Na tyto svlaky se potom vážou vertikální konstrukční prvky. Vlastní tělo komody je pod vrchní deskou a nade dnem obehnáno profilovanou lištou, která tak funkční celek odděluje od okolního prostoru.

Fotka z osazování spodní lišty. Lišta je ručně hoblovaná a k celku připojena dubovými kolíky. Dole je vidět sokl a v popředí a Stanley No. 4, věrný pomocník.

 

Hotový spodek a přípravy na sestavení těla komody.

Šlo to ráz na ráz a na focení jsem neměl ani pomyšlení, takže až tahle momentka, když byl korpus hotový. Mezi jednotlivé sloupky bylo potřeba vyskládat boky, záda a pojezdy pro šuplíky. 

Výplně boků tvoří dubový kříž a jasanové kazety.

Full frontal máme nahoře, takže na závěr podhled a nadhled.

 

Kompletní fotogalerie je na tady.

Czech