Rámovka

Rámová pila má oproti pružným fukšvancům jednu podstatnou výhodu: list je našponovaný a hlavně chráněný z obou stran, takže se nedá zmršit, když pila vyskočí z řezu a vy zaberete. Materiálově je velmi nenáročná a na výrobu vlastně taky. Vrtala mi hlavou dlouho, jen jsem čekal, až mi padne do klína slušný list. Při bloumání hobbymarketem jsem narazil na list Lux-Tools, dlouhý 550 mm, široký 45 mm a má 7 zubů na centimetr. Ideální na jemnější práci.

Ostaní je záležitost (jiné) pily, dláta, hoblíku, rašple a šmirglu. Samo, bude se hodit vercajk na kreslení: metr, vingl, tužka, rejsek. Jako materiál jsem použil dub, odpad z rovnání starších nesámovaných desek. Přesnou metrikou jsem se nijak nemořil a postupoval spíš spontánně. Musí se ohlídat délka vodorovného ráhna a zasazení jeho čepů do dlabů na svislých stěžejkách. Spoj musí být volý a čep by měl dosedat na dno dlabu. Na stěžjekách dáme bacha na zářez pro osazení listu a pak už stačí jen stěžejky vytvarovat aby dobře sedly do ruky. Celkově si s tím dáme práci, protože když to pak bereme do ruky denně, tak nás na tom nesmí nic srát. (Když koumám, občas sám k sobě používám plural majestaticus. Sám sobě král.) Fotky ze samotné výroby nemám, jelikož mě focení v dílně příšerně otravuje.

Na provázek není nutné dělat hogofogo zádlab, stačí to jen trochu vybrat rašplí. Ano, úhel listu se nedá nastavit. Na to mám tu klasickou rámovku od Pilany, která je nejspíš starší než já.

List drží na místě dubový kolík (průměr 8 mm, ten vroubkovaný, co se dá koupit v každém železářství). Pilu šponuje obyčejný zednický provázek, teda spíše lanko, protože je to splétané. Funguje dobře, ale musí se během práce utahovat, protože si dost sedá.

List jsem ještě nebrousil, šraňk neřešil. Jelikož je to 7 x 55 zubů, vůbec se do toho nehrnu. Tovární nabroušení a rozvod mi zatím stačí.

Czech