Workshop demo: Rámovka

Už hodně dlouho si pohrávám s myšlenkou dělat workshopy nebo kurzy, nebo jak tomu sakra říkat. Prostě přijedete a něco si vyrobíte. Klíčový je ten výrobek, takže tímto směrem pátrám a občas na někoho něco zkusím. Potulní pracanti si ode mne odvezli paličku nebo lžíce a nyní se mi do spárů dostal i Fanda Částek. Ten mi před nějakým časem věnoval hezkou hlavatku a protože každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán, stal se mým dalším pokusným králíkem a vyrobil si rámovku.

Jako materiál jsme použili dub, jasan, pilový list od Pilany, a dva šrouby s válcovou hlavou a šestihranem (imbus), co jsem narychlo vyhrabal v bordelkastlíku. List je to obyčejný, koupíte ho v každém železářství, jen jsme odřízli packy na uchycení pro otáčení a vyvratli nové díry. Pila tedy bude bez otáčení, ale velkorysá hloubka řezu pořád dává dost využití. 

Fotky z výroby nemám, v těch závějích lahví by stejně nebylo nic vidět. Takže níže pár komentovaných fotek.

Celkový pohled

Hotová pila. Pracovní délka je kolem sedmdesáti centimetrů.

Zapuštění šroubu

Ďábel se jak známo ukrývá v detailu. Tady by to ještě chtělo trochu vymýtačské práce.

Jo a taky jsme byli líní hrabat někde čistící prostředky.

Celek 2

A ještě jednou hotová pila. Pro sebe jsem vyrobil dvě, tato je první, kterou dělal někdo jiný pod mým vedením. Nebyl to záměr, vyplynulo po to po výživném mejdanu a proto je výsledek krapet uspěchaný. Přesto je to pila, kterou si Fanda udělal tak, aby mu přesně sedla do ruky a strochou štěstí vydrží několik desítek let. Případně se dá za pár minut prohnat kamnama.

Jak by ten workshop mohl v budoucnu vypadat? Pátek večer příjezd, welcome drink, prohlídka dílny, výběr materiálu, gril a volná konverzace. V sobotu ráno se začne makat a dá-li pánbůh bude do večera hotovo. Pokud ne, je tu neděle na dodělávky.

Czech