Blindrámy

Blindrám, nebo též napínací rám, slouží k upnutí plátna, na něž se maluje a to zpravidla olejovými barvami a po předcházející úpravě, což jest nanesení šepsu. Jelikož je v rodině několik malířů a jeden truhlář, bylo mi vyrobit celkem deset blindrámů. U toho devátého a desátého už jsem to měl tak v paži, že jsem zvládal fotit a srovnat si v hlavě tento příspěvek. Takže se připravte na suchopárný nudný popis pracovního postutu výroby blindrámu.

Nářadí na spoje

Toť prosím nářadí na výrobu spojů. Vingl, skalpel a tužka na rýsování, dláta a palička na odstranění nevítaného materiálu, rámovka slouží k podélným řezům, malá čepovka (angličtina ji nazývá "razor saw") na příčné řezy a smetáček na úklid vzniklého bordelu.

Nářadí na povrchy

Zde nářadí na šetření povrchů. Zleva uběrák, který jsem používal spíše výjimečně, následuje hladík s větší třískou, jenž odbyl většinu tvrdé práce a trojici uzavírá Stanley No. 4 na konečné vyhlazení povrchu. Vpravo nahoře profilový hoblík, pod ním klasický římsovák; jjich účel rozlousknete v závěru článku.

Pracovní nepořádek

Takže takhle v tom několik dní šmajdáte, žonglujete nářadím, přihazujete hrubý materiál a strkáte stranou hotový rámy.

Vstupní materiál

S tímhle začínáme. Zde smrk 2 x 4 cm.

Jak jsem psal výše, uběrák jsem skoro nepoužil, hladík s větší třískou v pohodě zlikvidoval hrubý povrch a jeho nerovnosti a přitom neprasil kolem suků. Chce to jen pořádně nabrousit.

Hoblování 2

Hlavní výhodou litinových hoblíků je pohodlná regulace třísky, takže pohodlně odstraníte stopy předchozího opracování a nezanecháte moc nových.

Přířez na hrubé délce

Takže tady nachystaný přířez na hrubé délce.

Zkracování

Na čistou délku zařízneme na pokosce. Nemusím mít pořád všechno unplugged.

Kresleni 1

A tady už je začátek rozkreslování spoje. Nejprve přeneseme šířku sousedního dílu a objedeme celý obvod. Pak najdeme střed, vyneseme ho a vzniklé poloviny dále rozdělíme. Dá se to pohodlně od oka.

Kresleni 2

Rozdělní protáhneme k hraně, přes čelo a na protější stranu hranolu. Můžeme použít rejsek, anebo taky jen tužku a prsty, což je daleko rychlejší a na přesnosti nijak netratíme. Všimněte si protažení dvou čar, tam bude rozpor.

Nářez 1

První řez bude jen na pokos v nároží, čili řežeme dolů ke značce a k protější hraně čela. Rámovka k tomu slouží skvěle, protože list je napnutý a nekroutí se. A jelikož ostatní řezy jsou celkem hluboké, je práce s rámovkou pohodlnější než s vysokou čepovkou. Otáčení listu na to není nutné, pokud vás to prudí, poslouchejte Mozarta.

Nářez 2

Naříznuto z jedné strany.

Nářez 3

Rozpor prořízneme ještě z potější strany. Jedna tak máme lepší kontrolu nad vedením řezu, druhak lépe proříznemezašikmení. Tady jsou ovšem fotky vcelku naprd, toro je lépe vidět, případně vyzkoušet.

Nářez 4

Tradá. Můžeme to otoči a udělat pokos.

Pokos 1

Lajnu njprve řízneme skalpelem. První tah zlehka, s každým dalším přidáváme na talku. Tam kde je odpad potom dlátem odebereme truchu dřeva a vznikne zahloubení, kam pohodlně posadíme pilu.

Pokos 2

A fik ho. Tady se malá čepovka, nebo jají sakra říkat hodí znamenitě.

Rozpor 1

Jakmile to uděláme z obou stran, dstaneme tohle. Zbývá jen dosta prač materiál v místě rozporu.

Rozpor 2

K tomu slouží dláto a velmi se hodí, když je šířka dláta rovna nebo větší šířce rozporu. V ideálním blindrámovém vesmíru má vás přířez jeden rozměr roven čtyřnásobku šířky vašeho dláta.

Hotový spoj

A tady už je hotový spoj. Na jeden blindrám jich potřebujete udělat osm, takže prostě nějak začnete a prostým opakováním se postupně zdokonalujete. Když děláte třetí rám (třetí osmici spojů), už na to nemusíte ani myslet.

Sesazení nároží

Sesazení sousedních kusů je zajištěno analogovým převedením rozměrů z primárního sílu na sekundární. Lidsky řečeno, rozměry sousedního spoje jsem dělal od oka přenášením rozměrů prvního kousku. Celkové zapasování vycházelo lépe, než když jsem blbnul s aplikovanou matematikou.

Materiál

Takže tady je materiál na blindrám 80 x 50. To je mimo jiné 2,6 m ručně hoblovaného hranolu, celkem 40 řezů na spojích a osm zádlabů.

Rám 1

Tradá zde celý rám, ale ještě není komplet.

Rám 2

Kolíky ve vnitřních rozích slouží k vypnutí plátna. Na této fotce to není moc dobře patrné, ale vězte, že znitřní hrana rámu j v samotném závěru všech prací snížena a plátno se tak napíná jen přes krajní hranu a neotiskuje se tak do něj další konstrukce rámu.

Profilování

Stejnému účelu slouží i komplikovanější profilace horní strany rámu. Plátno se napíná přes konvexní tvar a ostatní směrem dovntř je snížené, čili s to v napínání plátna neuplatní přímo, ale jen jako opora při namáhání celé konstrukce. Technokrati použijí frézu, já užil hoblíků. 

Deset blindrámů, hotovka

Tak a všech deset je z krku. Teď už jen natáhnout plátna, našepsovat a tchýně může malovat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czech